Bryggen Unesco Verdensarvsted

En spasertur gjennom de trange passasjene og mørke svalgangene er som å bevege seg bakover i tiden, inn i historiens halvmørke fra middelalderen til nåtid. Bryggen fremstår som et levende kultur­minne som er i bruk i en aktiv historisk bydel.

Bergens første bebyggelse lå på Bryggen som i dag er inkludert i Unesco’s liste over verdens kulturarv og er en av Bergens mest populære attraksjoner.

Bryggen har gjennom århundrer vært en livlig og sentral del av byen. Bryggen har vært herjet av mange branner og storbrannen i 1702 la hele byen i aske. Bryggen er også ofte kalt Tyskerbryggen.

Da bebyggelsen ble gjenreist, ble det gamle byggemønsteret fulgt slik at Bryggens profil står som den har stått fra 1100-­tallet, uberørt av skiftende tider.

Bryggen Unesco Verdensarvsted:

Bryggen i Bergen ble i 1979 oppført på UNESCOs verdensarvliste over felles kulturarv og Bergen ble da en World Heritage City. Det het seg at Bryggen viser en eneståede kulturell tradisjon om hvordan hanseatene på 1300-tallet benyttet Bryggen som handelssentrum og boliger.

Skjult bak den ikoniske fasaden på Bryggen ligger passasjer, småbutikker, gallerier og studioer. I de tidligere lagerlokalene og hanseatiske kontorene har nå designere og kunsterne tatt over. Tørrfisk og andre handelsvarer skipet til og fra Norge er byttet ut med tekstildesign smykkedesign, illustrasjon, strikk, fotografi, bøker. Her kan du lese mer om artistene bak fasaden på Bryggen.

Verdenskulturminnet er rester av gammel havnebebyggelse og et av de mest kjente bystrøk fra middelalderen i Norge.

Bybranner i Bergen:

Det har herjet storbranner i Bergen jevnlig siden Olav Kyrre grunnla byen i 1070. Den første store bybrannen fant sted på Bryggen i 1170. Deretter var det branner jevnlig frem til 1955 da de fem nordligste gårdene på Bryggen ble totalskadet. Dette første til store diskusjoner i Bergen hva som skulle skje med området. De arkeologiske utgravningen første til nye interessante historiske funn om byen og bydelen. På Bryggens Museum kan du se en visuell illustrasjon av brannene i Bergen og Bryggen. Bryggens Museum arrangerer også jevnlig teatervandringen «Bergen brenner!».

Hanseatene på Bryggen:

Hanseatene, det tyske kjøpmannsforbundet, opprettet utenlandskontor på Bryggen rundt 1350, og i nesten 400 år dominerte de bydelen. Handelsgårdene på Bryggen fungerte som lager for eksport og import og det var tørrfisk fra Nord-Norge som var dominerende. Kanskje tenker du på det Bergenske ølbryggeriet (etablert i 1891) når du hører ordet Hansa? Og det er nok en grunn til at det het akkurat det. Ordet hanseat var betegnelsen for en gruppe kjøpmenn som dro til de ulike handelsstedene i Nord-Europa. Hanseatene grunnla Det Tyske Kontor på Bryggen i Bergen i en tid da det norske samfunnet var sterkt svekket etter Svartedauden og hanesatene byttet tørrfisk fra Nord-Norge mot korn.

Museum og attraksjoner på Bryggen:

Det finnes i dag flere museum på Bryggen og like ved. Her finner du Bryggens MuseumDet Hanseatiske Museum og Schøtstuene, samt Håkonshallen og Rosenkrantztårnet ytterst på Bryggen ved Bergenhus Festning. Like bak Bryggen finner du også Mariakirken fra 1100-tallet.Går du inn en av de mange smalgangene på Bryggen finner du også Escape Bryggen.

Tid og sted

  • Sted

    Bryggen

  • Dato

    Hele året

  • Pris

    Gratis