• Norsk bokmål Norsk bokmål Norsk bokmål no
  • English English Engelsk en
Bryggen Tracteursted
  • HOVEDSIDE
  • RESTAURANT
  • 17.MAI PÅ BRYGGEN
  • SELSKAP
    • TØRRFISK PÅ BRYGGEN
  • MENY
    • VINTER MENY
    • SELSKAPSMENY
  • HISTORIE
    • KONSERVERINGSMETODER
    • HANSEATENE OG SCHØTSTUEN
  • GAVEKORT
  • OM OSS
    • MILJØ OG BÆREKRAFT
  • AKTIVITETER
  • Menu Menu

Julemat og tradisjoner

Lutefisk

I Norge er vi meget tradisjonsbundne, spesielt i julen, og holder fortsatt på juletradisjoner som har røtter helt tilbake til hedensk tid. Å holde på slike tradisjoner er viktig for oss, og på Bryggen Tracteursted server vi i førjulstiden:

PINNEKJØTT: som har en lang ubrutt tradisjon bak seg som julemat, spesielt på Vestlandet. Tradisjonelt ble de ferske fåresidene først tørrsaltet eller lagt i saltlake et par uker. Deretter ble de hengt tørt, luftig og kjølig på stabburet. I tørket tilstand var ribbesidene svært holdbare. Pinnekjøtt var gjestebudskost, og særlig knyttet til julen. Mange steder var det selve julekveldsmaten. Andre steder ble pinnekjøttet servert midt på dagen på julaften og også gjerne en av de andre høytidsdagene i julen.

LUTEFISK: hvorfor og når man begynte å behandle tørket fisk med lut er uklart, men det er en gammel tradisjon. En legende sier at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag. Tørrfisken ble liggende igjen i asken som ble våt i det påfølgende regnet, og aske er alkalisk. Den gangen spiste man mat som bare var uspiselig og ikke forgiftet, og fisken ble antakelig dermed vasket grundig i rent vann for å få bort den verste sotmengden. Dermed var lutefisken født. Den eldste, trykte danske kokeboka sier derimot at dersom man ikke har tid til å bløte tørrfisken lenge nok, kan en neve aske i kokevannet redusere koketiden. Dette kan kanskje si noe om hvordan lutefisken ble utviklet. Alle våre gjester skal kose seg i juletiden og vi serverer et stort utvalg av fisk, kjøtt – og vegetar retter i tillegg til den tradisjonelle julematen.

God Jul!

Del dette innlegget
  • Del med Facebook
  • Del med X
  • Del med Pinterest
  • Del med LinkedIn
  • Del med epost

BLOGG – KJEKT Å VITE!

Konserveringsmetoder

5. november 2018/av Limedrop

Julemat og tradisjoner

24. oktober 2018/av Limedrop

Sider

  • 17.Mai på Bryggen
  • Aktiviteter
  • Blogg
  • BRYGGENTRACTEURSTED
  • Events
  • GAVEKORT
  • Hanseatene og Schøtstuen
  • Julebord på Bryggen
  • JULESAMLING 2024
  • KONSERVERINGSMETODER
  • Lørdagskos på Bryggen
  • Miljø og bærekraft
  • Personvern
  • Pølsemeny
  • Skjenkestuen og Bakhage
  • Takk
  • Tørrfisk som du ikke har smakt den før
  • TRYGGE OMGIVELSER
  • Restaurant
  • Selskap
  • Historie
  • Kontakt

Categories

  • Bryggen Tracteursted

Archive

  • november 2018
  • oktober 2018

Ønsker du å følge med på nyheter fra Bryggen Tracteursted?

BRYGGEN TRACTEURSTED

Bryggestredet 2
5003 Bergen

booking@tracteuren.no
Telefon (+47) 55 33 69 99
Kontakt oss gjerne!

TILBYR

  • Hovedside
  • Restaurant
  • Selskap
  • Historie
  • Kontakt

RESERVER BORD

Reserver bord her!

GAVEKORT

Gi en ekte matopplevelse i gave!

KJØP GAVEKORT

STOLT MEDLEM AV

 

Kjøp gavekort fra De Historiske Hotel & Spisesteder her!

GAVEKORT
© Bellevue Restaurantene AS | Webdesign by Limedrop
Link to: Konserveringsmetoder Link to: Konserveringsmetoder Slider09 1Konserveringsmetoder
Scroll to top Scroll to top Scroll to top

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bla gjennom nettstedet, godtar du bruken av informasjonskapsler.

Les mer om Personvern herOK×

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Google Analytics Cookies

These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.

If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Other cookies

The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:

Privacy Policy

You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

Personvernerklæring
Accept settingsHide notification only